Cara nak lajukan internet umobile

Assalam and hai : Thanks sbb buat entry nih ye. Membantu sangat. Terima kasih sis. Nak tanya, masa kita nak clear tu kan, perlu tak kita save file2 kita? Salam, nak tanya. Ya Allah terima kasih sis, info yg berguna sgt, laptop dh okay drpd sebelumnye. Terima kasih Adik Anis Adik tak kedekut ilmu Nak tnye la. Lambat loading? Bila anda tengok movies di laptop, video tersebut seringkali ter'stuck'? Annis ada penyelesaiannya yang amat senang!

Kalau korang nak tahu, sebenarnya semua masalah diatas sering dialami oleh Annis. Lepas cuba semua step di bawah haa SEMUA tau bukannya salah satu jebarulah movie yang Annis nak tengok tu tak stuck. Buka file pun sekejap je loading.

Tapi, kalau nak buat satu atau dua je daripada empat cara ni pun, takpe. Ikut kerajinan korang lah nak buat yang mana. Tapi, untuk best perfomance, baik buat keempat-empat cara ni. Jom tengok step pertama!! Setelah korang tekan butang OK akan keluar gambar seperti di bawah:. Setelah korang tekan butang "Clear Log Ulang semua langkah di atas untuk "Security" dan "System" yang berada di bawah "Windows Logs" seperti dalam gambar di bawah:. Tak paham jugak??

Secara ringkasnya begini.

3 Cara Melajukan Internet Akses Anda

Benda sama yang korang lakukan untuk "Application" di atas tadi. Dah selesai dengan cara pertama?? Okay cara kedua juga memerlukan korang untuk menggunakan applikasi "RUN". Dah delete?? Dah download dan install?? Jom proceed! Annis nak tahu juga kalau-kalau tips yang Annis bagi ni berkesan sebagaimana ianya berkesan untuk Annis. Annis akan menjawab persoalan korang sekiranya Annis tahu, InsyaAllah. Okaylah panjang betul entri kali ni.Sambungan internet yang cepat adalah impian semua pengguna telefon bimbit Android.

Kerana, sambungan internet lambat, sering membuat kita kecewa. Terutama ketika kita sedang streaming atau bermain game online. Sesungguhnya, pembekal selular kini terus membangunkan teknologi rangkaian mereka supaya ia menjadi lebih cepat dan mencapai semua wilayah, hal ini pun dilakukan oleh pengendali U mobile.

Sudah tentu Anda sangat akrab dengan pengendali selular ini. Atau bahkan anda adalah pengguna setia pengendali Umobile. Umobile sangat popular kerana menjual pakej internet murah, namun sayangnya harga internet U mobile sangat terbatas. Terutama jika kawasan di mana anda tinggal jauh dari bandar, rangkaian internet Umobile menjadi tidak stabil, sering berubah dari 3G ke 4G atau bahkan hanya mendapat rangkaian 2G.

Oleh kerana itu, pada postingan ini admin akan memberikan beberapa cara lajukan internet Umobile di Android. Yang boleh Anda cuba memaksimumkan sambungan internet U mobile di telefon bimbit Anda untuk agar lebih cepat.

Sila rujuk ulasan di bawah. Kemudian sila tambah Umobile APN tercepat di bawah:. Seperti ini panduan cara topup Umobile percuma. Anda boleh memuat turun aplikasi Psiphon Pro ini melalui Play Store secara percuma. Untuk menggunakan Psiphon Pro sangat mudah, jalankan aplikasi, kemudian pada halaman permulaan tap butang START, Psiphon akan secara automatik menyambung ke server.

Anda boleh memuat turun aplikasi ini secara percuma melalui Google Play. Cara menggunakannya cukup mudah, untuk mendapatkan kelajuan maksimum, sila pergi ke Tetapan, tap butang menu di kiri atas dan kemudian pilih tetapan.

Kredit Anda habis? Sila cuba cara pinjam SOS topup Umobile. Demikianlah cara yang admin sering lakukan untuk cara lajukan internet Umobile di Android.

Mudah-mudahan kaedah admin juga akan berfungsi di kawasan Anda. Cara Daftar Secure2u Maybank. Proses Terminate Astro.

cara nak lajukan internet umobile

Penyambungan Semula Astro. Terlupa Nombor Akaun Astro. Your email address will not be published. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Share this: Facebook Tweet WhatsApp. Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published.Dalam kehidupan serba moden hari ini, Internet yang laju bukan lagi suatu kehendak, ia sudah menjadi suatu keperluan. Segala urusan pada zaman sekarang kebanyakan melibatkan penggunaan internet, dan sekiranya internet bergerak lambat, pasti menyakitkan hati.

Jadi, untuk mengelakkan ianya berlaku, rujuk 8 tips di bawah untuk meningkatkan kelajuan WiFi di rumah mahupun pejabat anda. Bukan semua lokasi sesuai untuk router anda.

Sebagai permulaan, jauhkan ia anda daripada objek logam dan peralatan yang mengeluarkan gelombang elektromagnetik, seperti peti ais dan mesin basuh kerana ianya bermotor. Secara ideal, pastikan jarak selamat antara router dan wayar elektrik.

Untuk meliputi sesebuah kawasan dengan isyarat signal WiFi yang rata, pastikan kedudukan router tersebut berada di tengah-tengah ruang. Lagi tinggi router, lagi kuat isyarat WiFi dapat dihantar kepada gajet anda. Kebanyakan router WiFi hadir dengan antena yang kecil, dan lemah. Hal ini bukan kerana kilang ingin jimatkan setiap sen yang mereka mampu, namun selalunya antena yang kuat mempunyai saiz yang besar. Antena dari kilang selalunya berupaya menghantar signal pada kadar 4 dB decibelantena yang bersaiz besar sekitar 25 hingga 40 sentimeter tinggi mampu menghantar 10 dB signal, yakni 2.

Sekiranya anda tidak kisah dengan saiz, antena baharu yang lebih kuat mampu meningkatkan kelajuan internet rumah mahupun pejabat anda tanpa perlu membeli router baru, yang lebih mahal. Pada zaman sekarang, kata kunci WiFi yang sulit dan dilindungi adalah suatu kewajiban.

Untuk melindungi data peribadi anda, kata WiFi seharusnya disulitkan encrypteddan gunakan kata kunci yang susah untuk diteka mahupun dicuri. Selain itu, anda boleh 'sembunyikan' rangkaian network WiFi anda dengan memilih untuk menggunakan 'hidden network'. Cara ini, WiFi anda tidak dapat dikesan mahupun digunakan secara rahsia. Walaupun alat ini kerap kali dirujuk dengan nama yang berbeza, WiFi booster, extender dan repeater, sebenarnya ianya adalah benda yang sama.

Mekasnime alat ini, ia menangkap signal Wifi, kuatkan signal tersebut, dan dihantar semula kepada gajet yang bersambung dengan rangkaian internet.

cara nak lajukan internet umobile

Bergantung kepada kehendak anda, harga alat ini bermula sekitar puluhan ringgit, ke ratusan ringgit, bergantung kepada kekuatan signal yang anda inginkan. Seperti televisyen, WiFi juga mempunyai beberapa siaran berlainan.

Cara Lajukan Internet di Telefon (UMobile, Celcom, Digi & Maxis)

Walaupun kebanyakan negara menggunakan 6 siaran tidak bertindih 1, 6, 11 dan 14ramai pengguna membiarkan setting pada router mereka pada siaran asal, sama ada Siaran 1 atau Siaran 6. Sekiranya terlalu ramai pengguna menggunakan satu siaran yang sama pada satu-satu masa, siaran tersebut akan menjadi sesak, akibatnya, kelajuan internet menjadi terbantut.

Penyelesaian kepada masalah ini amat jelas dan mudah, tentukan siaran mana yang kurang digunakan dan bertukarlah ke siaran tersebut. Ikuti langkah-langkah seperti di dalam video di atas untuk menukar siaran WiFi anda.Sepanjang saya melanggan perkhidmatan Internet daripada Telekom Malaysia TMsaya sering menghadapi beberapa masalah berikut:.

Yang jelas, ada beberapa cara melajukan Internet yang boleh kita pelajari sendiri. Tips di bawah ini lebih sesuai kepada pengguna rumah. Lebih tepat lagi, yang menggunakan talian Streamyx atau pun UniFi.

Ia juga lebih kepada anda yang menggunakan Internet melalui Wi-Fi. Anda perlu tahu berapa kelajuan Internet anda sekarang. Rugilah bayar bil tiap-tiap bulan jika kelajuan tidak seperti yang sepatutnya. Selepas itu, bandingkan dengan pakej yang anda langgan daripada penyedia perkhidmatan Internet anda. Saya yakin masih ramai yang keliru dengan dua istilah ini. Orang sering bercakap mengenai megabytes apabila mereka maksudkan megaBits. Cara mengetahui berapa banyak dalam megabytes, bahagikan dengan 8 yang bersamaan dengan 1.

Sebagai contoh lagi, jika anda memuat turun fail 30 MB pada 1 MB sesaat, ini bermaksud anda memerlukan kurang 30 saat untuk menyiapkan muat turun itu.

8 Cara Lajukan Internet handphone Android 2020

Ini perkara pertama yang perlu anda lakukan sekarang. Periksa sama ada Wi-Fi anda mempunyai kata laluan atau pun tiada.

cara nak lajukan internet umobile

Sebelum anda mahu menyalahkan orang lain, pastikan anda menyiasat terlebih dahulu. Tidak baik menuduh jikalau tiada bukti di depan mata. Mungkin kedudukan router yang berdekatan dengan tingkap menyebabkan ia terdedah kepada cahaya matahari. Selain daripada itu, router yang agak jauh daripada peranti komputer riba kita juga merupakan antara sebabnya. Percaya atau tidak, perisian hasad yang ada di dalam komputer kita turut menyumbang kepada talian menjadi perlahan.

Supaya perisian hasad yang bersarang di dalam komputer kita dapat dikesan dan dihapuskan jika perlu. Lepas itu klik tab Update dan klik Update definitions seperti gambar di bawah. Lepas siap, tekan tab Homepilih Quick pada Scan options, dan klik butang Scan now.

Bergantung kepada saiz simpanan dan kelajuan komputer, masa yang diperlukan untuk siap mungkin sekitar minit. Jika Quick scan tidak mengesan apa-apa, pilih pilihan Full scan sekarang. Jadi fungsi Full scan ini lebih kepada mengesan perisian hasad yang bersembunyi jauh di dalam fail-fail kita. Jika ruang kosong hampir penuh, sila pindahkan data yang jarang-jarang anda gunakan itu ke tempat lain.

Umobile Speed Perlahan? Mari Lajukan. Android / Ios

Jika hampir penuh ia boleh menyebabkan komputer riba dan sambungan talian Internet menjadi lembab. Jalankan defragmentation hard disk.Bosan dengan kelajuan Internet anda sekarang? Anda boleh lajukan internet. Di dalam ini anda akan mengetahui tiga cara mudah untuk melajukan Internet anda supaya anda boleh pergi ke Facebook. Tidak kira jika anda berada di atas broadband, dial-up ada lagi kah?

TCP Optimizer merupakan perisian yang tidak perlu anda install tetapi boleh melajukan Internet dengan mengubah settings-setting yang ada di dalam komputer anda. Anda boleh memilih kelajuan hubungan anda ke Internet. Sebagai contoh anda tahu Internet anda lajunya ialah 5mbps megabit setiap saatjadi anda boleh tekan slider yang ada di dalam perisian itu, kemudiannya apply settings. Anda mungkin kena restart komputer atau sambungan ke Internet anda. Program ini direka khas unuk meningkatkan kelajuan sambungan internet anda, tetapi ia juga sesuai untuk mereka yang tidak berpengalaman.

Setiap milisaat adalah penting apabila anda melayari Internet. Jika anda ingin menambah kelajuan Internet anda, anda boleh menukar pelayan DNS anda untuk membuat halaman tersebut memuatkan sedikit lebih cepat. Berikut adalah pengenalan ringkas tentang DNS dan bagaimana ia mempengaruhi kelajuan sambungan anda, dan bagaimana anda boleh dengan mudah menukar tetapan komputer anda untuk menggunakan DNS sepantas mungkin. Komputer menggunakan alamat IP untuk menyambung antara satu sama lain.

Alamat IP adalah satu siri nombor yang bertindak sebagai alamat digital yang membolehkan komputer untuk menghantar maklumat secara berulang-alik antara komputer anda dengan Internet.

Apabila anda melihat IP, anda dapat melihat rentetan panjang nombor yang mudah untuk komputer ingati, tetapi ia bukan dibuat untuk manusia jadi, sukar untuk kita mengingatinya.

Jadi, untuk memudahkan manusia, sistem DNS dicipta. Apabila anda menaip alamat web dalam pelayar Internet anda, laluan komputer anda akan melalui sesuatu yang dipanggil Sistem Nama Domain DNS. Tiap-tiap pembekal perkhidmatan internet internet service provideratau ISP biasanya mempunyai pelayan DNS mereka sendiri, tetapi ia tidak semestinya yang paling pantas. Selalunya, pelayan DNS yang paling cepat adalah yang paling dekat dengan lokasi anda. Pelayan DNS pihak ketiga juga boleh mempunyai faedah lain, seperti penapisan kandungan.

Beberapa perkara yang perlu anda ingat: tidak semuanya indah.

cara nak lajukan internet umobile

Anda perlu ingat bahawa pembekal DNS anda boleh melihat setiap laman web yang anda lawati, jadi jika anda bimbankang tentang keselamatan, anda mungkin ingin melakukan sedikit penyelidikan tentang penyedia servis DNS terlebih dahulu. Di samping itu, sesetengah sekolah, perniagaan, dan tempat-tempat lain hanya membenarkan anda menggunakan pelayan DNS mereka, yang bermaksud jika anda menukar pelayan pada komputer riba anda dan kemudian mengambil bekerja, anda mungkin mempunyai isu-isu sambungan Internet.

Cuba tengok jika anda boleh mengubah settings anda ataupun tidak. Bagaimana untuk mencari DNS yang paling laju? Setiap browser dilahirkan berbeza. Ada browser yang lebih laju berbanding yang lain. Sebagai contoh, di dalam browser test yang dijalankan oleh Toms Hardware, kita dapati bahawa pelayar Internet paling baru dan paling laju ialah Google Chrome.

Tetapi, jika anda memerlukan addons yang ada di dalam Firefox, anda juga boleh download dan installnya sebagai browser kedua anda. Tidak kira anda menggunakan apa pun jenis sambungan, anda boleh melajukannya. Sebagai contoh, anda mahu melajukan broadband Streamyx anda, atau Celcom anda, itu semua tidak mustahil.

Tetapi anda perlu tahu bahawa walau sebanyak mana anda cuba melajukan kelajuan anda, ia sebenarnya bergantung sepenuhnya kepada kelajuan maksima Internet anda… Jadi, kalau anda nak betul-betul laju, upgrade pakej langganan Internet anda!

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi. Lihat semua kiriman oleh Abdul Rahman. Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Laman sesawang. Simpan nama, emel, dan laman web saya dalam pelayar ini apabila saya mengulas pada masa hadapan. Langkau ke kandungan. Jadi, jom tengok tiga tips untuk melajukan Streamyx… eh-eh, Internet anda. Jika anda newbie, anda akan sukakan perisian ini.Berikut merupakan beberapa cara yang boleh anda cuba untuk melajukan internet handphone, khas untuk android.

Cara melajukan internet handphone ini boleh digunapakai untuk internet celcom, digi, maxis, umobile atau mana-mana rangkaian yang ada. NOTA: Panduan ini dibuat berdasarkan handphone jenis android.

Ia boleh juga digunapakai iOS tetapi settingnya mungkin berbeza. Bersihkan cache pada aplikasi yang ada pada handphone anda terutama sekali apps yang menggunakan internet. Cache yang terkumpul akan memakan prestasi handphone anda dan seterusnya akan memberi kesan kepada kelajuan internet. Tekan butang tersebut.

Ini membuatkan signal pada handphone kita sentiasa berubah-ubah, ikut mana signal yang lagi kuat. NOTA : Cara untuk akses bahagian prefered network type mungkin berbeza pada setiap handphone. Klik pada Prefered network type dan pilih antara 4G atau 3G sahaja. Hampir semua apps yang ada di google play menggunakan internet untuk memperlihatkan iklan-iklan mereka.

Adakah anda tahu bahawa terdapat beberapa aplikasi dibuat khas untuk menambah kelajuan internet handphone anda? Senarai App Lajukan Internet untuk Android. Selepas install cuba buka pelayar internet anda untuk lihat jika terdapat sebarang perubahan. Tidak salah untuk mencuba bukan? Kajian oleh Edgar Cervantes menyatakan bahawa pelayar internet terbaik untuk smartphone adalah Puffin.

Anda boleh muat turun pelayar internet tersebut sini: Google Play Puffin. Nota: Tahukah anda chrome yang mana popular dikalangan pengguna tidak memenangi mana-mana kategori dalam ujian kelajuan tersebut? Apabila anda membuka sesuatu aplikasi contohnya youtube kemudian membuka lagi aplikasi lain seperti pelayar internet, aplikasi terdahulu yang anda buka tadi akan terus beroperasi di background. Cuba gunakan aplikasi: Task Killer. Cara paling mudah untuk mengembalikan setting dan sistem asal adalah factory reset.

Jika anda perlukan bantuan cara untuk melakukan factory reset dan juga membuat back-up semua nombor, fail, video dan sebagainya boleh rujuk pautan ini:.

Sudah mencuba semua tips untuk lajukan internet handphone yang dinyatakan diatas? Apa pendapat anda? Bacaan tambahan : Tahukah anda bahawa internet handphone anda boleh jadi lambat disebabkan performance atau prestasi handphone anda? Jika anda mahu menambah prestasi handphone anda boleh cuba pautan berikut:.

Jika handphone anda model lama dan anda punya bajet mungkin boleh pertimbangkan untuk beli baru? Boleh rujuk panduan ini:. Terima kasih byk2 di atas perkongsian artikel yg sgt bermanfaat ini. Ianya sgt membantu terutamanya bagi pengguna handphone yg sekadar 3G sahaja mcm saya ini. Your email address will not be published.A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family.

I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. Tetapi, ada caranya untuk membantu sedikit sebanyak rangkaian yang lemah. Memaki bukan caranya. Setelah anda berjaya mengunci signal 4G, cuba layari internet dan gunakan mana-mana aplikasi yang memerlukan kepada sambungan internet. Ada perubahan atau masih cenggitu?

Tetapi ada satu lagi aplikasi yang boleh membantu peranti anda boost signal rangkaian, terutamanya anda yang menggunakan Digi atau U Mobile. Memang signal hampeh di dalam kawasan bangunan, jadi apa yang boleh anda lakukan? Troll orang? Tetapi jika anda tidak menggunakan ia, eloklah dinyahaktifkan disable kerana aplikasi ini agak kuat juga mentekedarah tenaga bateri.

Apapun ini juga bergantung kepada peranti yang anda gunakan. Kalau pakai phone low end, janganlah mengharapkan modem yang ada padanya berkualiti tinggi dan mampu mendapatkan signal yang kuat.

Arya Putra A regular tech blogger who have passions for cats. Arya Putra.